Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ξάνθη. Η πόλη με τα χίλια χρώματα. ( Επιμέλεια ).

Έκδοση Δήμου Ξάνθης, Σχήμα 20χ30, Σελ.352, Εικ.500, Χάρτες 3, Ξάνθη 2008.

Πολυθεματικό βιβλίο που παρουσιάζει καθολικά την πόλη της Ξάνθης. Καρπός συνεργασίας 30 μελετητών με καθοριστική συμβολή επιστημόνων από το προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή και πρόεδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Μερακλή

2 σχόλια:

  1. Συντελεστές της έκδοσης «Ξάνθη. Η πόλη με τα χίλια χρώματα»

    Τον συντονισμό της έκδοσης είχε αναλάβει συντακτική ομάδα από τους Βασίλη Αϊβαλιώτη, λέκτορα ΔΠΘ, Δημήτρη Μαυρίδη, ο οποίος είχε τη γενική επιμέλεια της όλης έκδοσης και Γιώργο Τσιγάρα, επίκουρο καθηγητή του ΔΠΘ. Επιστημονικός σύμβουλος ήταν ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας».
    Η επίκουρη καθηγήτρια ΔΠΘ Μαρία Βεργέτη έγραψε το άρθρο για τις κοινωνικές ομάδες της Ξάνθης. Ο ιστορικός Γιώργος Βογιατζής έγραψε το άρθρο για την Ξάνθη κατά την αρχαιότητα και κατά τη βυζαντινή περίοδο. Η επίκουρη καθηγήτρια ΔΠΘ Μάρω Γιαννοπούλου έγραψε το άρθρο για την πολεοδομική συγκρότηση της Παλιάς Πόλης. Ο ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου έγραψε το άρθρο για τους ευεργέτες της Ξάνθης. Ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Θανόπουλος έγραψε άρθρο για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης. Η ιστορικός Λήδα Ιστικοπούλου έγραψε το άρθρο για τους συλλόγους της Ξάνθης. Η λαογράφος Παρθενόπη Κελτσίδου έγραψε το άρθρο για τον λαϊκό πολιτισμό της Ξάνθης. Ο λαογράφος Νίκος Κόκκας έγραψε το άρθρο για το ανθρώπινο περιβάλλον της Ξάνθης. Ο ιστορικός Φωκίων Κοτζαγεώργης έγραψε το άρθρο για την Ξάνθη κατά την οθωμανική περίοδο. Ο ιστορικός Γιώργος Κουτζακιώτης έγραψε το άρθρο για τον καπνό. Ο επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ Νίκος Λιανός ανέλυσε μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων της Παλιάς Πόλης. Ο Δημήτρης Μαυρίδης έγραψε τα άρθρα για την οικονομία της Ξάνθης και τις περιγραφές της Παλιάς και της Νέας Πόλης. Η αρχιτέκτονας Χρύσα Μελκίδου έγραψε το άρθρο για τα οθωμανικά μνημεία της Ξάνθης. Ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος έγραψε τα άρθρα για την πνευματική ζωή της Ξάνθης και για τους λόγιους, λογοτέχνες και καλλιτέχνες της Ξάνθης. Ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης έγραψε το άρθρο για τα μοναστήρια της Ξάνθης. Ο ιστορικός Γιάννης Μπακιρτζής έγραψε το άρθρο για τη νεώτερη ιστορία της Ξάνθης. Ο Χρήστος Πάντσογλου έγραψε το άρθρο για την περιφέρεια της Ξάνθης και το φυσικό περιβάλλον. Ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Πατρίκιος έγραψε το άρθρο για τις διαδικασίες πολεοδομικής συγκρότησης της Ξάνθης και σχεδίασε τους περισσότερους χάρτες σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Εύη Πλιάκα και Ιορδάνη Σιναμίδη. Ο επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ Γιάννης Ρουκούνης έγραψε το άρθρο για τις καπναποθήκες της Ξάνθης. Η εθνομουσικολόγος Βασιλική Συρακούλη έγραψε το άρθρο για τους εορταστικούς θεσμούς στην Ξάνθη. Ο Θεολόγος Διονύσιος Τσεντικόπουλος έγραψε το άρθρο για την εκκλησιαστική ιστορία της Ξάνθης. Ο επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ Γιώργος Τσιγάρας έγραψε το άρθρο για της εκκλησίες της Ξάνθης. Ο καθηγητής ΔΠΘ Κώστας Χατζόπουλος έγραψε το άρθρο για την εκπαίδευση στην Ξάνθη. Ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης διέθεσε όλη τη δημοσιευμένη εργασία του για την Ξάνθη. Οι ζωγράφοι Δημήτρης Σταθόπουλος και Άννα Ψωμά πρόσφεραν έργα τους. Λογοτεχνικά κείμενα έδωσαν οι Γιάννης Μενεσίδης και Γιώργος Φραντζολάς. Η όλη σχεδίαση και σύνθεση της έκδοσης έγιναν από τον Δημήτρη Μαυρίδη, ο οποίος πρόσφερε και το φωτογραφικό υλικό. Την τεχνική ολοκλήρωση ανέλαβε η Zoom Art Group.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραγωγή ενός λευκώματος για την Ξάνθη

    Η παραγωγή της συλλογικής έκδοσης «Ξάνθη. Η πόλη με τα χίλια χρώματα» ξεκίνησε πριν 6 χρόνια. Η αρχή έγινε μετά από επιθυμία και προτροπή του Δήμαρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.

    Ωστόσο, η προϊστορία του λευκώματος φθάνει σχεδόν 40 χρόνια πιο πίσω. Τότε άρχισε να καταρτίζεται το σώμα μιας φωτογράφησης της πόλης της Ξάνθης, που σήμερα υπερβαίνει τις 30.000 φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή.

    Η συντακτική ομάδα, που σχεδίασε την πραγματοποίηση του λευκώματος, έθεσε σαν στόχο τη δημιουργία ενός βιβλίου αναφοράς με τη φιλοδοξία αυτό να αποτελέσει μία έκφραση της πόλης. Κάτι που με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Θελήσαμε να ξεφύγουμε από τη συνηθισμένη μορφή του πανηγυρικού λευκώματος. Να αποφύγουμε την ανούσια παράθεση φωτογραφιών που εξιδανικεύουν την πραγματικότητα και την καθιστούν εμπόρευμα, ακυρώνοντας την ταυτότητα του τόπου. Ζητήθηκε η συνεργασία ειδικευμένων επιστημόνων από το διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, όπως και διανοούμενων που έχουν ασχοληθεί με την πόλη. Η προσπάθεια ήταν συλλογική και η συμμετοχή αυθόρμητη και ανιδιοτελής. Το αποτέλεσμα οφείλεται στη σύναξη τριάντα προσώπων που περιγράφουν και παρουσιάζουν την πόλη από κάθε άποψη. Η παρουσίαση γίνεται σε 352 σελίδες μεγάλου σχήματος, που περιλαμβάνουν 36 περιεκτικά κεφάλαια που συμπληρώνονται με 500 περίπου φωτογραφίες, εικόνες, χάρτες, σχέδια και σκίτσα. Η σχεδίαση του βιβλίου είναι πρωτότυπη, βρίσκεται όμως σε συμφωνία με τους κανόνες και τους τύπους που έχουν καθιερωθεί από αιώνες.

    Πιστεύω ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διακρίνεται η επιστημονική συγκρότηση των μελετητών, που αγαπούν το γνωστικό τους αντικείμενο και νοιάζονται για τον τόπο. Έτσι, αναδύεται ο πολιτισμικός ορίζοντας, που η πόλη της Ξάνθης έχει την τύχη να διατηρεί και να διαφυλάσσει. Παράλληλα, η παράθεση φωτογραφιών, ζωγραφικών έργων και λογοτεχνικών αποσπασμάτων βοηθά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ξάνθης. Και αναφέρομαι στα πολύτιμα και σπάνια εκείνα χαρακτηριστικά που ανυψώνουν τον χαώδη χώρο σε τόπο και κάνουν έναν οικισμό άξιο να ονομάζεται πόλη.

    Κύριε Δήμαρχε,
    Εκ μέρους όλων των συντελεστών αυτού του λευκώματος, το προσφέρω στον Δήμο της Ξάνθης και τους κατοίκους της, αλλά και σε όσους αγαπούν την Ξάνθη και ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή